...

II. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu

Genel Bilgi ve Amaçlar

Doğa ve insanın, tarih ve kültürün dünyada en göz alıcı kesişim yerlerinden biri olan Kapadokya, Anadolu medeniyetlerinin temel merkezlerindendir. Bölgenin tarihî, doğal ve kültürel zenginliğinin ortasında yer alan Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi, "yerelden evrensele" düsturuyla sahip olduğu mirası uluslararası düzeyde akademik tartışmaya açmayı planlamaktadır.  Bu doğrultuda Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi - Nevşehir Valiliği işbirliğinde Damat İbrahim Paşa'nın Muşkara'yı Nevşehir yapan Haziran 1726 tarihli fermanını yayınlamasının 290. yıl dönümü sebebiyle 2-4 Mayıs 2016 tarihleri arasında  "II. Uluslararası Nevşehir Tarih ve Kültür Sempozyumu" düzenlenecektir.

Birincisi 2011 yılında yapılan sempozyumun ikincisi "Tarih, Kültür, Çevre, Turizm, Sağlık, Ekonomi, İnanç ve Eğitim" alt başlığıyla gerçekleştirilecektir. Bu bağlamda sempozyumun temel amaçları şunlardır:

1. Bir kültür şehri olarak Nevşehir'in Türk ve dünya kültür tarihindeki yerinin vurgulanması;

2. Bu bölgede yetişen ve eser veren tarihî ve edebî şahsiyetlerin yaşadıkları çevre ile birlikte tanıtılması;

3. Bölgenin Tarih, Edebiyat, Turizm, Sağlık, Ekonomi, İnanç, Eğitim ve Çevre Bilimleri gibi disiplinler çerçevesinde incelenerek bu disiplinler açısından konumlandırılması.

Sempozyumda sunulacak bildiriler; çeşitli bölümlere ayrılacak, oturumlarda konu bütünlüğüne dikkat edilecektir. Her bildiri için 15 dakika sunuş, 5 dakika tartışma süresi tanınacaktır. Etkinliğin sonunda; yurt içinden ve dışından bilim insanları tarafından sempozyumun genel bir değerlendirmesi yapılacaktır. Sempozyum süresince, oturumların gerçekleştirileceği Kongre ve Kültür Merkezinde Nevşehir ve yöresi ile ilgili bilimsel yayınlar, sanat ve kültür eserleri sergilenecektir. Sempozyumun tamamlanmasından sonra sunulan bildiriler yayınlanacaktır.